De “1,5 m samenleving” – mijn haren gaan er van overeind staan

1,5 m samenleving?! Krijg er kippenvel van

De “1,5 m samenleving” – mijn haren gaan er van overeind staan

De “1,5 meter samenleving”, het ‘nieuwe normaal’?! Deze termen hoor je steeds vaker en is ook de boodschap die het kabinet wil uitstralen. Vreselijk! Ik steiger en mijn haren gaan er recht van overeind staan. Ik krijg spontaan jeuk en irritatie. Deze letters tik ik gelijk een stuk driftiger op mijn toetsenbord. De term doet dus gelijk iets met mijn emotie en mijn handelen. Irritatie uit zich in staccato, driftig getik en stemgebruik.

1,5 meter maatregelen, ja natuurlijk! Natuurlijk ben ik er voor dat we nu zo veilig mogelijk met elkaar om gaan. Ik heb mijn praktijk gesloten, en zie mijn klanten nu alleen nog met videobellen. Ik volg zo goed mogelijk alle maatregelen op. Maar laat het vooral tijdelijke maatregelen zijn! Dit is niet het ‘nieuwe normaal’. Althans dat hoop ik van harte. ‘Van harte’, oftewel vanuit de grond van mijn hart. Allemaal veel door ons gebruikte uitdrukkingen, die aangeven dat emoties een fysiek gevoel hebben, en dat die gelijk op gaan.

 

Sociale wezens

Wij mensen zijn sociale wezens. We willen bij een groep horen. Anders zijn we verloren. Vroeger letterlijk, omdat we dan verstoten werden en niet meer konden overleven. Nu vooral ook emotioneel (en daarmee ook lijfelijk voelbaar). Isolatie, terugtrekken, gevoelens van eenzaamheid, maakt ons depressief of heel erg prikkelbaar en alert op onverwachte en storende dingen. Het verhoogt de stress en spanning in ons lijf. Niet goed voor een mens.

Interactie, levendigheid, bruisen van ideeën, sparren, samen lachen, samen iets bereiken, geeft energie; levenslust, een vitaal gevoel. Geraakt en aangeraakt worden versterkt de band. Geeft je een goed gevoel. Het gevoel dat je er toe doet. Dat je belangrijk bent voor de ander. Dat je gezien wordt. En dat je er mag zijn. We zijn niet gemaakt voor continu leven op afstand.

Dus ja, als tijdelijke maatregel, helemaal prima, helemaal mee eens. Maar als het nieuwe normaal?! Vanuit de grond van mijn wezen: een keihard NEE.

Vorige week sprak ik iemand van het ministerie die de term ‘de 1,5 m samenleving’ had bedacht. En hij legde uit waarom. Dat was nl. om de economie weer op gang te brengen. Dat we de komende periode moeten kijken hoe we weer businesses kunnen opstarten waarbij we ons wel aan de 1,5 meter afstand moeten houden. A, ja, dat begrijp ik dan wel weer. Maar dan nog blijft het voor mij een tijdelijke maatregel, om te zorgen dat we wel weer aan de slag kunnen, en geld in onze economie kunnen laten rondgaan. Hoe we langzaam weer kunnen teruggaan naar het normale leven, waarin we (over een paar maanden) wel ook weer fysiek contact kunnen hebben. Want die fysieke nabijheid is en blijft broodnodige voeding voor ons lijf en welbevinden.