Hoe oude pijn zich manifesteert in je lichaam

oude pijn manifesteert zich in lichaam

Hoe oude pijn zich manifesteert in je lichaam

Pijn, vermoeidheid, buikpijn, duizelig, zo voel je je. En je klachten zijn helemaal niet vaag. Die voel je heel duidelijk. Je weet precies wat je voelt. De klachten kunnen heel hevig zijn, ontwrichtend. Je kunt er moedeloos van worden en het kan je leven behoorlijk ontwrichten. Alleen de artsen weten niet hoe het komt. Niet de klachten, maar de inzichten over dit soort klachten zonder medische oorzaak zijn vaag. Omdat veel artsen kijken door een biomedische bril. Dat wil zeggen: als er een klacht is, moet er iets stuk zijn. Maar het kapotte wordt bij “vage klachten” niet gevonden. En dan moet je er maar mee leren leven, was toe nu toe vaak het advies.

‘Nieuwe denkers’ zijn het er over eens: De klachten worden veroorzaakt door emoties in het onbewuste. Emoties die niet gekend, niet gevoeld, niet ervaren en niet uitgedrukt zijn. In onze tijd komen deze onverklaarde klachten meer voor. Tegelijkertijd is er in onze samenleving steeds minder plaats voor emoties. We maken contact via sociale media en telefoon, maken minder oogcontact en zijn banger voor intimiteit en aanraking. Banger voor dat wat anders is dan wij. We leven veel meer individueel. We doen teveel ons best een mooi beeld van onszelf neer te zetten. En wat we werkelijk voelen houden we binnen.

Binnen de haptotherapie onderzoeken we met liefdevolle aandacht de emoties. Waar zitten blokkades en remmingen? We werken samen om deze blokkades op te heffen en pijn te verminderen, zodat het weer gaat stromen. Je kan woorden geven aan de emoties of trauma’s die de pijn of blokkade hebben veroorzaakt. Je besteedt er aandacht aan in plaats van het uit de weg te gaan of te onderdrukken. Alleen dan ontstaat er lucht en ruimte en zal de pijn minder worden.

Zie hier een artikel in Inspirerend Leven met literatuur tips