Relatietherapie

Relatietherapie. Voor als je samen verder wilt, maar er niet zelf uitkomt.

Relaties

 

Je hebt ze je hele leven lang. Zolang je leeft maak je deel uit van talloze relaties. Je moeder, je vader, broers, zussen, juffen, meesters, buren, vriendjes, vriendinnen, kinderen, collega’s. Meestal reserveren we echter het woord relatie voor een partnerrelatie.

 

Er is één deel dat in elke relatie hetzelfde is, en dat ben jij zelf. En zelfs jij bent niet altijd hetzelfde. Al de relaties die je in je leven hebt gehad, hebben je gevormd en gemaakt tot diegene die je nu bent. Eerdere relatie ervaringen oefenen daarmee invloed uit op je huidige relatie. Ze leiden  tot bepaalde keuzes, verwachtingen en behoeftes.

 

We verlangen vrijwel allemaal naar een relatie waarin we ons geborgen en veilig voelen. Waar je je op je gemak voelt bij elkaar en er een gevoel van nabijheid is. En tegelijk ook dat je het samen leuk kunt hebben, plezier kan maken en je je vitaliteit kunt voelen. Een relatie die vervult, inspireert, uitdaagt en doet groeien. We hebben veel over voor een goede relatie en doen vaak erg ons best. Desondanks gaat het regelmatig mis en eindigt dat wat hoopvol is begonnen in strijd, verwijten en afstandelijkheid. Het klinkt misschien vreemd, maar liefdevol in relatie zijn kun je leren.

 

Relatie therapie op haptonomische basis is bedoeld voor stellen die hun relatie willen verbeteren of die vastgelopen zijn in zich steeds herhalende patronen. Relatietherapie ook goed werken om de relatie tussen ouder en (een wat ouder) kind te verbeteren.

 

Relatietherapie doe je niet zomaar, maar omdat je relatie die moeite waard is.

Van onbegrip naar verbinding

Werken aan een relatie kent veel invloeden en factoren. Invloeden uit de tijd die achter ons ligt. Aspecten waar we weinig aan kunnen veranderen. Ook het verleden kunnen we niet beter maken. We kunnen hopen en wensen dat het anders zou zijn geweest, maar dat gaat niet veel helpen. De kansen liggen in het heden, in het hier en nu. Als een mens iets anders doet dan dat hij altijd deed, dan wordt het mogelijk dat hij iets anders krijgt dan dat hij altijd kreeg.

 

Binnen de haptotherapie gebruiken we gesprek, aanraking en oefeningen om inzichtelijk te maken welke patronen zich in jullie relatie herhaaldelijk voordoen. Door hiervan bewust te worden, krijg je een keuze. Namelijk om hetzelfde te blijven doen óf om iets anders te gaan doen. Daar is moed voor nodig. Maar als jullie hier samen aan willen werken én elkaar de ruimte geven om hierin te oefenen (en het dus niet in 1x goed te hoeven doen), dan komt er meer begrip en verbinding.

haptotherapie: geven en ontvangen in een relatie

Thema’s binnen relatietherapie

  • Tegenstrijdige of botsende relatiebehoeften
  • Een moeizame of destructieve communicatie
  • Gemis aan diepgang in de relatie
  • Een conflict hebben of regelmatig conflicten hebben
  • Een gevoel van verbinding, nabijheid en/of intimiteit missen
  • Een gevoel van autonomie missen, ruimte mogen innemen binnen je relatie
  • Verliefdheid op een ander, vreemdgaan
  • Verschillen in behoefte en beleving van seks
  • Andere normen en waarden (over geld, opvoeding, politiek, religie)
  • Samengestelde gezinnen
  • Verschil in het dealen met problemen (zoals het verlies van een kind)
  • Individuele klachten van één van beide partners (zoals depressie, trauma, verslaving)
  • Uit elkaar groeien (door nieuwe levensfase of persoonlijke ontwikkeling)
Relatietherapie haptotherapie helpt bij relatieproblemen
Relatieproblemen worden bijna zonder uitzondering door twee partners gecreëerd en in stand gehouden. Het kan soms extreem lastig zijn het eigen aandeel in de problemen te herkennen, maar niemand is alleen maar slachtoffer of dader. In de praktijk wijzen partners vaak boos of teleurgesteld naar elkaar.
Relatietherapie werkt alleen maar als beide partners eerlijk willen kijken naar hun eigen aandeel in de interactiedynamiek.
haptonomie handen ineen in verbinding haptonomie

Relatietherapie – Inzicht in patronen

Wat gebeurd er in de interactie, is er ruimte en begrip? Dit zijn aspecten waar we ervaringsgericht mee bezig gaan.

Er wordt onderzocht wat de patronen zijn in de relatie en waar de interactie tussen beiden stagneert. Hierbij kijken we naar voelen, denken en doen.

VOELEN: de huidige gevoelens, maar ook onderliggende behoeftes, verlangens e.d.

DENKEN: welk beeld, welke verwachtingen, welke waarden en normen spelen een rol, welk doel hebben de deelnemers voor ogen?

En DOEN of bewegen: hoe bewegen de partners ten opzichte van elkaar.

 

Veel gaat er mis in relaties door miscommunicatie. Invullen voor de ander, vaak met de beste bedoelingen. Wanneer beide partners naar elkaar leren uitspreken wat hun eigenlijke behoeftes zijn in de relatie en ook de ander hiernaar leert luisteren, ontstaat er openheid en veiligheid in de verbinding. Dan wordt er bijvoorbeeld niet alleen maar geschreeuwd of afgehaakt bij onenigheid, maar wordt er aangegeven wát je kwetst en wat je op dat moment nodig hebt van de ander.

Wat valt er te verwachten?

Haptotherapie is praktisch en feitelijk. Door waar te nemen worden patronen inzichtelijk. Voor de therapeut, maar vooral ook voor jullie zelf. De inhoud van het gesprek is vaak maar een deel van de boodschap. Het gaat vaak over achterliggende behoeften, verlangens, angsten. Als die helder worden en op tafel komen, dan ontstaat er begrip voor elkaar (en voor jezelf!). Door goed bij jezelf te blijven gewaarworden kan je je verlangens aangeven en daarmee de interactiedynamiek die tussen jullie ontstaan is veranderen.

 

 

Verschil met andere vormen van relatietherapie is dat bij deze haptonomische therapie naast gesprek gebruik wordt gemaakt van oefeningen, die ik de partners met elkaar laat doen, en soms ook van directe aanraking. Doel hiervan is om in het ervaren de patronen tegen te komen, waarop jullie voortdurend stuiten én natuurlijk uit te zoeken hoe dat anders kan.

 

In de praktijk blijkt keer op keer dat het daadwerkelijk beleven en ervaren vele malen effectiever is dan praten óver de problemen. Cliënten herkennen vaak plotseling waar ze steeds tegenaan lopen: ‘Oh, dít is wat er steeds gebeurt!’ / ‘Als jij A doet dan roept dat bij mij B op en zet dat het hele patroon weer in gang’.

Je leert luisteren naar je (lichaam)signalen, gevoelens en behoeften. Hierdoor kan je grenzen en wensen aangeven, de confrontatie aangaan en eerlijk en duidelijk communiceren.

 

 

Tarief Relatietherapie

 

€120,– per sessie. Een sessie duurt ongeveer 90 minuten.

 

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken? Neem dan contact met me op.