Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding

Zwanger

 

Je bent zwanger! Misschien ben je heel enthousiast en nieuwsgierig naar de kleine, of moet je heel erg aan het idee wennen.  Zwangerschap is bij uitstek een fase in het leven waarbij ‘verandering’ heel voelbaar en zichtbaar is. Tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding coach ik jou/jullie in het omgaan met al deze veranderingen en emoties en gevoelens die met zwanger zijn en bevallen te maken hebben.

 

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een ‘familie aangelegenheid’, waarbij het contact tussen moeder, partner en jullie nog ongeboren kindje centraal staat. Omdat de cursus níet in een groep wordt gegeven, is er veel aandacht voor jou als individu en voor jullie als stel. De partner krijgt een actieve rol; hij/zij leert de zwangere te ondersteunen voor en tijdens de geboorte. Het is een vorm van begeleiding waarin aanraken, het voelen van het kindje en het omgaan met veranderingen centraal staat.

Wanneer kunnen jullie starten?

Wanneer je rond de 20 weken zwanger bent en je voelt je kindje bewegen, dan kan je beginnen met haptonomische zwangerschapsbegeleiding. In totaal zijn het 6 sessies tijdens de zwangerschap en 1 sessie na de geboorte. Bij de laatste sessie is jullie kindje meer dan welkom!

Mocht je nog geen 20 weken zwanger zijn, maar om wat voor reden dan ook veel spanning, stress, angst of onzekerheid ervaren rond de zwangerschap, dan mag je ook eerder beginnen.

 

Wanneer je geen partner hebt kun je iemand anders meenemen, bijv. de persoon die jou gaat ondersteunen tijdens de bevalling. Mocht je, om wat voor reden ook, de zwangerschapsbegeleiding liever alleen volgen ben je uiteraard ook van harte welkom!

zwanger haptonomie contact kind

Wat komt aan bod?

 • Contact maken met je ongeboren kind
 • Omgaan met deze verandering in je leven
 • Omgaan met veranderingen in je lijf
 • Omgaan met klachten zoals harde buiken, rusteloze benen, vermoeidheid
 • Tips met betrekking tot houding en beweging
 • Opvangen van weeën, aanleren van persen en omgaan met pijn
 • Mogelijkheden om als partner de zwangere te ondersteunen en te helpen
 • Jullie wensen en voorkeuren ten aanzien van de bevalling
 • Wat als het anders loopt
 • Het oppakken en vasthouden van het kindje na de geboorte
 • De interactie tussen jullie en het kind na de geboorte

Kennis maken

De eerste sessie staat in het teken van kennismaken. Hoe beleven jullie de zwangerschap tot nu toe? Hoe gaan jullie om met de veranderingen, zowel lichamelijk als in jullie relatie of situatie? Voor iedereen is dit weer anders.

 

Leren omgaan met pijn, verlies en angst

Zwanger zijn en bevallen gaat soms met veel emoties en gevoelens gepaard. Angst, pijn, verdriet. Een moeizaam traject naar de zwangerschap toe, een eerdere traumatische bevalling, een complicatie tijdens de zwangerschap, het verlies van een kindje tijdens of na de zwangerschap of zorgen die er zijn om de gezondheid van het ongeboren kindje. Allemaal ingrijpende gebeurtenissen waar ook tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding ruimte en aandacht voor is.

Contact maken

Wanneer jullie je handen op de zwangere buik leggen, maken jullie contact met de baby. Door de reacties en soort bewegingen te herkennen, verdiepen jullie zelfs voor de geboorte al de band met jullie kindje. In de daaropvolgende sessies staat óók de ondersteuning van jou centraal. We kijken of er klachten ontstaan en hoe die te verlichten zijn. Hoe je partner jou kan ondersteunen door je bijvoorbeeld aan te raken als je harde buiken hebt of rusteloze benen. Of jou kan helpen om een goede houding aan te nemen om je kindje ‘bij’ je te dragen.

 

We doen oefeningen die je helpen om je lijf te voelen en je lijf te verzachten. Je leert op een andere manier om te gaan met pijn en angst. Naast uitleg over de verschillende bevallingshoudingen krijg je ook advies over hoe je het beste om kunt gaan met de kracht van de ontsluitings- en persweeën.

 

Tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding is er veel aandacht voor het voorbereiden op de bevalling. We staan stil bij de verwachtingen en wensen en hoe deze gerealiseerd kunnen worden. Wat minstens zo belangrijk is en ook zeker aan bod komt is het bespreken over wat er kan gebeuren als het anders loopt dan verwacht.

Tarief

Een sessie haptonomische zwangerschapsbegeleiding bedraagt €85,00. Een sessie duurt ongeveer 55 minuten.

De begeleiding bestaat uit zes bijeenkomsten voor de bevalling en één erna. Meer sessies zijn mogelijk als daar behoefte aan is.

 

Ik ben lid van de beroepsvereniging NFG, vakgroep VPMW, registratie nummer 9049. Ik ben ook aangesloten bij de koepelorganisatie Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ). Dat betekent dat de kosten (gedeeltelijk) worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Zie hier een overzicht van de vergoedingen.

 

Meer weten of aanmelden? Neem dan contact met me op!