Vast in gedachten

vast in gedachten

Vast in gedachten

Vast

Ze was moe. Op. Leeg. Burned-out

Ze zat op de stoel in mijn praktijk. Onderuit gezakt. Benen over elkaar. Smal.

Ze vertelt hoe vast ze zit. Ze wil bijvoorbeeld wel bijhouden wat ze doet op een dag. Ze heeft hier niet veel meer voor nodig dan papier en pen. Maar ze wil niet zomaar een stuk papier. In haar hoofd vormt zich een beeld van een mooi boekje, waarin ze alles kan bijhouden wat haar nu overkomt. En dat ze dat over 1 of 2 jaar weer terug kan lezen.

Ze gaat dus de stad in, op zoek naar zo’n mooi notitieboekje. Maar als ze in de stad is, denkt ze: ja, maar moet ik daar wel iets nieuws voor aanschaffen? Ik wil minder consumeren. En dan koop ik zo’n mooi boekje, en ga ik er misschien toch niets mee doen. Onverrichter zake gaat ze dus weer naar huis.

Thuis ploft ze op de bank. Ongelukkig met zichzelf. Haar gedachten blijven in rondjes malen. Wat WIL ik nou? Wat wil IK nou?

Verlangen vs ratio, een vaste beklemmende dans

Een simpel voorbeeld, maar dit overkomt haar dus de hele tijd door. Ze gaat met haar vriend naar Rome. Het liefst wil ze niks hoeven. Lekker door de straatjes kuieren, genieten van wat ze ziet en dan onverwachts tegen dat hele leuke restaurantje aan lopen. Daar samen gaan zitten op het terras en genieten. Maar haar hoofd zegt: ja, als je dat leuke restaurant wil, dan moet je wel eerst zoeken welk restaurant goed is. En natuurlijk ook reserveren, want anders is er geen plek meer. Haar ratio wil alles uitzoeken en van te voren bepalen, zodat je niet het risico loopt dat het niet lukt. Haar verlangen is juist op vrijheid en genieten in het moment. En weer zit ze vast tussen die twee. Komt tot niets, maar kan er ook niet van genieten.

Herkenbaar? Zit je ook zo vast? Wil jij weer leren voelen in het moment? Bewust worden hoe ratio en je verlangen elkaar in een strakke dans houden? Neem dan contact met me op.