PURA VIDA

PURA VIDA

Pura Vida

Op mijn reis door Costa Rica hoor en zie je het om je heen: Pura vida. Rust, sereniteit. Mensen nemen het leven zoals het komt. Maken zich niet zo snel druk. Pura Vida is een levensmotto en wordt dagelijks door de lokale Costaricanen gebruikt. De term zegt veel over hoe ze in het leven staan. Met Pura Vida wordt bedoeld dat je moet genieten, alles uit het leven moet halen. Dat iets mooi is of ‘full of life’. En ja, als je daar bent wordt ga je je ook zo voelen.

Costa Rica: de rijke kust. Rijk aan groen en natuur vooral. Regenwoud, bergen, rivieren en 2 kustlijnen. Je blijft je verwonderen over de natuur: vogels, luiaards, slangen, kikkers, walvissen, dolfijnen en nog zo veel meer. Misschien maakt al die natuur je ook wat nederig. Je bent onderdeel van het geheel. Je bent maar een schakel in de keten van het leven: van generatie op generatie. En je bent maar één specie, één soort van al het leven wat er is.

Pura vida betekent dat je je geen zorgen moet maken om nietszeggende dingen. Maar het betekent ook dat een plek mooi is. Je kan het op allerlei manieren gebruiken. No worries, alles komt goed. Mindfull door het leven gaan: accepteren wat er is, mildheid, een open houding en loslaten van de dingen die je toch niet kan veranderen.

Pura vida is letterlijk “Puur Leven”

Hiermee wordt niet alleen puur of intens leven bedoelt. Je hoeft niet continu bezig te zijn en hard je best te doen om alles uit het leven te halen. Nee, juist leven in het nu, in het moment zelf, dat is waar het om gaat. Genieten van het leven en alles om je heen. Zoals mijn opa vroeger in een poëzie-gedichtje voor me schreef: “geniet van de kleine dingen in het leven, van een bloem die bloeit.”

Het komt ook wel voor dat ‘Pura vida’ als antwoord wordt gegeven als iemand vraagt hoe het gaat, terwijl het eigenlijk niet eens heel goed gaat. Want ja, ook de mindere dingen en tegenslagen horen bij het leven.

Vertragen

Voor mij zit Pura vida ook in vertragen. Niet altijd maar mee op de snelheid van onze westerse wereld. Genieten van kleine dingen. In mijn hangmat liggen bijvoorbeeld, met de warmte van de zon op mijn huid. Of een mooie zonsondergang en het ruizen van de branding van de zee. Of ontspannen in het warme water van een bad.

Wat is Pura vida voor jou? Wat zijn jouw geluksmomenten? En lukt het je om tijd te maken voor die dingen waarvan je geniet en die je weer opladen? Of heb je het gevoel dat je geleefd wordt? Ik wens je in ieder geval echt het Pura vida gevoel. En misschien kan haptonomie je hierbij helpen. Lees hier meer over haptonomie en hoe het je kan helpen.