Het zal je maar gebeuren

Het zal je maar gebeuren

Een waterhoofd. Het zal je maar gebeuren. Nou, Frank Vastbinder, fysiotherapeut en haptotherapeut i.o., overkwam dit. De vochtafvoer vanuit zijn hoofd verliep niet meer goed. De druk in zijn hoofd nam toe.

 

In mijn nieuwste podcast aflevering ga ik hierover met hem in gesprek. Dit lichamelijk ‘ongemak’ (beetje licht uitgedrukt), had niet alleen invloed op zijn fysiek, maar ook op hoe hij in het leven staat. Van een druk persoon die alsmaar doorgaat, luistert hij nu beter naar zijn lijf, en volgt het ritme wat dat aangeeft. En nu, een jaar of anderhalf later, is hij af en toe ook weer bezig om de rek op te zoeken. Want ja, dat geeft ook weer een gevoel van vitaliteit en leven.

Lichamelijk ongemak

In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen die door lichamelijk ongemak noodgedwongen bij zichzelf stil moeten staan. Het kan zijn vanwege overspannenheid of een burn-out. Of door hartfalen, tinnitus, paniekaanvallen of pijntjes in je lijf. De aard en ernst verschilt. Maar één ding hebben ze gemeen: hoe je het tot nu toe gedaan hebt, werkt niet meer, of geeft te veel last.

Binnen de haptotherapie sessies kijken we eerst hoe je gewoon bent (was) om dingen te doen. Hoe doe je, hoe beweeg je, hoe sta je in het leven? Welke gedachten en gevoelens horen daar bij? We kijken naar de kwaliteiten ervan, want je doet het niet voor niets zo, en vaak al heel lang. Het levert je ook wat op. En als je bewust wordt hoe je gewoon bent om te doen/reageren, dan krijg je weer een keus. Je kan het op dezelfde manier doen, of we kunnen kijken hoe je het anders zou kunnen doen. En daar gaan we dan in de veilige ruimte van de praktijk mee oefenen.

Zo moest Frank leren loslaten. Niet te veel hooi op zijn vork willen nemen. Meer genieten en minder richten op resultaat. Vaak ook echt wel lastig, want we willen graag snel van alles doen, en gaan van het ene naar het andere. Een pas op de plaats maken, of dingen in een lager tempo doen, was echt anders voor hem.

In de podcast vertelt hij hoe dit verliep en wat het hem ook oplevert. Waarschijnlijk heel herkenbaar voor veel mensen die met bovengenoemd lichamelijk ongemak te maken krijgen of hebben gekregen. Luister je mee?

Klik hier om de aflevering te beluisteren.

Wil je na aanleiding van deze podcast meer weten? Neem dan contact met me op.