Openen & Sluiten

openen en sluiten in de haptotherapie

Openen & Sluiten

Openen & Sluiten

In mijn podcast gesprek met Pien over haar leven voor, tijdens en na de eetstoornis wordt openen en sluiten zo duidelijk.
Vóór haar eetstoornis was Pien erg op anderen gericht en wist niet meer goed wat ze zelf wilde. Ze leek zich open te stellen voor anderen, maar hield zich zelf er uit.
Tijdens haar eetstoornis sloot ze zich af. Letterlijk door niet meer de telefoon op te nemen. Maar ze trok zich ook terug in zich zelf. Haar eetstoornis was haar maatje, was haar wereld geworden. Daarbuiten was niks meer. Ze kon dan ook niet meer in gesprek gaan met anderen, want die leefden in een andere wereld. Ze sloot zich steeds meer af. Alles van buiten was te veel.
En nu heeft ze het vertrouwen om zich te openen. Bij zichzelf te voelen wat er is en daar iets mee te doen. Op te merken wanneer ze naar achteren beweegt en dit niet meer te willen. De moed te hebben om iets anders te doen dan dat ze gewoon was. En nu open haar verhaal te doen.
Openen en sluiten. Ze kan het nu beide en ze kan het bewust maken. Want ze hebben allebei hun kwaliteiten.
* Openen: nieuwsgierig, onderzoekend, op samen.
* Sluiten: even tijd voor jezelf, reflectie en pas op de plaats.
Zelf merk ik dat ik van nature wat meer naar binnen keer zo in de winter, maar dat ik nu het voorjaar wordt ik me wat meer open stel. Nieuwe dingen onderneem, op pad ga, mensen ontmoet, activiteiten oppak. Hoe is dat voor jou?
Wil je de podcast luisteren? Mijn podcast serie ‘Lekker in je vel’ is terug te vinden in alle podcast apps, zoals