Houdt jij mensen op afstand?

afstand en nabijheid haptotherapie

Houdt jij mensen op afstand?

Beetje rare vraag misschien in deze tijd, nu we iedereen om 1,5 meter afstand moeten houden. Dat op zich al doet wat met je. De één vindt het wel lekker rustig zo, zonder allerlei afspraken en mensen waar je je op moet richten. Een ander mist juist de gezelligheid en het samen-zijn.

Maar, ook al ben je fysiek dicht bij een ander, dan nog kan het zijn dat je afstand houdt. Je laat niet het achterste van je tong zien. Je houdt vaak je mening of gedachten voor je. Soms niet eens zo bewust, maar gewoon omdat je dat zo gewend bent. Of op basis van je overtuigingen. Je houdt je problemen liever voor je. Vindt dat je het zelf moet oplossen of een ander niet moet lastig vallen met jouw zorgen.

 

Angst om mensen echt nabij te laten komen

Meer van jezelf laten zien en horen is ook kwetsbaar. Vaak speelt angst een rol. Angst om afgewezen te worden wanneer je jouw gevoelens of behoeften aangeeft. Of je kunt bang zijn dat mensen je niet meer aardig vinden als je vaker je mening geeft. Je loopt risico als je meer zichtbaar wordt voor een ander.

Ondertussen heb je allerlei gewoonten eigen gemaakt om anderen wat op afstand te houden. Je kunt nabijheid en kwetsbaarheid vermijden door grappen te maken of je woorden zó te kiezen dat je niet concreet wordt. Je kunt een kritische houding aannemen en vooral reageren op wat een ander doet of zegt. Of misschien zien je vrienden je wel als heel behulpzaam omdat je altijd zo goed naar ze luistert (maar dus weinig over jezelf prijsgeeft). En dan heb je nog de vrolijke doener, die veel met mensen afspreekt, gezellig is en veel doet, maar die toch mensen niet écht dichterbij laat komen.

 

Verlang je stiekem ook naar meer verbinding en meer diepgang in de relatie(s) die je hebt?

Maar weet je niet zo goed hoe? Dan is haptotherapie iets voor jou!

Kijk hier wat haptotherapie voor jou kan betekenen.