Bevallen

Bevallen: houdingen ervaren bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Bevallen

Ieder van ons is geboren. Bevallen gebeurt dus al door de eeuwen heen en is zo natuurlijk als de natuur is. Zonder dat overleven we niet als soort. Niet dat het een vanzelfsprekend iets is. Het is voor jou als persoon of jullie als stel een mega-bijzondere gebeurtenis.

Veel vrouwen hebben een beeld voor ogen dat je op je rug liggend bevalt. Dat zie je ook veel in films en bij sommige verloskundige praktijken en ziekenhuizen wordt hier standaard van uit gegaan. Maar er zijn heel veel meer mogelijkheden.

Mogelijkheden oefenen en ervaren

Bij de haptonomische zwangerschapsbegeleiding ervaar je samen met je partner welke houdingen allemaal mogelijk zijn. Samen onderzoeken jullie wat jullie wel of niet fijn vinden. Zo weet je tijdens de weeën en de bevalling wat de mogelijkheden zijn, én kun je dit met je verloskundige bespreken.

Staand of hurkend bevallen heeft als voordeel dat de zwaartekracht meewerkt. Er zijn verschillende houdingen mogelijk waarbij je al dan niet leunt op je partner, of gebruik maakt van een stoel of baarkruk. Maar ook op bed zijn er verschillende mogelijkheden. Bevallen in bad wordt tegenwoordig ook vaak voor gekozen. Het warme water helpt je te ontspannen en de baby komt vanuit het vruchtwater in het water van het bad. Een mooie gedachte, zo’n ‘warm’ onthaal. Alsof je letterlijk in een vertrouwd bad terecht komt. Ook in dit bad zijn weer diverse houdingen mogelijk. Leunend op de rand, zittend op de schoot van je partner etc.

Door een (deel van) de sessie hier aan te wijden kan je alvast voelen en ervaren welke houdingen je aanspreken. Sommigen willen de partner juist niet te dichtbij hebben, maar wel in de buurt. Wil je je partner wel of niet kunnen aankijken. Dit is allemaal erg persoonlijk. Door het te doen, voel je gelijk of het wat voor je is of niet. En als je de verschillende mogelijkheden al eens hebt ervaren, kan je er tijdens de weeën en bevalling ook gebruik van maken. Als je een andere houding wil weet je wat er mogelijk is.

Interesse? Kijk dan hier voor meer informatie over haptonomische zwangerschapsbegeleiding.