Stress & lichamelijke klachten

Stress kan leiden tot lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, darmklachten of allergie. Zelfs stemproblemen of tinnitus. Haptotherapie kan helpen inzicht te krijgen wat jouw coping mechanisme is om met stress om te gaan.

Stress & lichamelijke klachten

Stress uit zich vaak niet alleen in mentale klachten maar ook in fysieke klachten. Vaak herkennen we de mentale verschijnselen nog wel: piekeren, wakker liggen, woelen, malen, in rondjes draaien met je gedachten. Maar ons stress systeem leidt ook tot fysieke klachten: hoofdpijn, darmklachten, buikpijn, hartkloppingen, en als de stress blijft kan het zelfs mede-oorzaak zijn van tinnitus of stemproblemen. De meeste mensen herkennen nog wel spanning in hun nek of schouders. Maar andere lichamelijke klachten worden niet altijd direct gelinkt naar te veel stress.

De eerste neiging is het medische circuit in te gaan. En het is ook goed om medische oorzaken uit te sluiten. Maar daarnaast zouden we ons leefpatroon eens onder de loep kunnen nemen. Is er sprake van stress?

Af en toe wat stress kan natuurlijk niet kwaad. Het helpt ons om even scherp te zijn, focus te hebben, iets af te maken of het zet ons aan tot actie om verandering aan te brengen. We hebben ergens last/stress van en we zorgen dat het gefixt wordt. Alleen, als je te veel van dit soort stressmomenten hebt of chronische stress ervaart, dan leidt dit tot lichamelijke klachten. Welke klachten? Dat hangt af van jouw ‘zwakke plek’. Het kan je darmen zijn, je stem, je gehoor, je huid (allergieklachten).

Hoe dat werkt? Dat lees je o.a. in bijgaand artikel. Stress en spanning verhoogd je adrenaline en cortisol, en dat heeft allerlei gevolgen voor je lijf. Je hartslag gaat omhoog, je spierspanning gaat omhoog en je bereidt je voor om te vechten of te vluchten. Het spijsverteringssysteem gaat juist even op een lager pitje, zodat alle energie besteed kan worden aan die belangrijke taak die je moet doen.

Hoge verwachtingen leidt ook tot stress

Ook onze eigen verwachtingen zijn een bron van stress. Niet alleen de druk van buitenaf, maar juist ook de druk die je jezelf oplegt. Je hoort op je dertigste toch wel te weten wat je wil, een eigen huis te hebben, een leuke baan, en liefst ook nog die hele fijne geweldige relatie. Je zou toch ondertussen wel moeten kunnen… Of, op je vijftigste, heb ik daar nou nog last van? Loop ik daar nou nog tegen aan? Daar zou ik toch nu geen last meer van moeten hebben. Allerlei verwachtingen en beelden van hoe het zou moeten zijn. In combinatie met een kritische stem naar ons zelf toe.

Coping mechanisme

Hoe reageer jij als de druk oploopt? Ga je harder werken? In de actiestand? Doen, het regelen, fixen, zorgen dat het voorbij is? Dat geeft een fijn en goed gevoel, want je krijgt wat voor elkaar. Probleem is dat daarna weer het volgende aandient. En het volgende. Het geeft adrenaline, een rush, lekker om veel dingen voor elkaar te krijgen. Totdat er te veel dingen zijn die je niet kunt fixen. Je oplossingsgerichte stijl geeft frustratie. Bovendien maakt altijd maar ‘aan’ staan ook vermoeiend.

Of heb je meer de berustende stijl: accepteren dat het niet zo gaat als je zou willen. Dat het leven niet altijd mee zit. Dat je nu eenmaal niet alles kan veranderen of fixen. Dit lijkt relaxed, maar kan ook juist spanning opleveren. Het overkomt je en je kan er niets aan doen. Toch houdt het je bezig en blijf je er maar aan denken. De stress komt in dit geval juist voort uit dat je niet in beweging komt en actie onderneemt.

Je kan ook een vermijdende stijl inzetten. Stress volle situaties ga je uit de weg. Waarom zou je iets doen wat je spannend vind. Je kan beter lekker thuis blijven. Of als er een probleem is, leidt je jezelf af met Netflix, tv-kijken, social media afgaan, drank of drugs. Hoef je het ook niet aan te gaan of onder ogen te zien. En soms werkt dit prima. Veel problemen lossen zich vanzelf op, of een ander lost het wel op. Als jij niet in beweging komt, is er misschien iemand anders die wel actie onderneemt. Maar je mist dan wel dat goede gevoel dat je zelf iets oplost. En drank, drugs of hele dagen op de bank hangen is ook niet bevordelijk voor je gezondheid.

Dus, heb je last van fysiek ongemak? Wees dan ook zo fair om te kijken naar stress in je leven. Zijn er dingen die niet lekker lopen, die je bezig houden of spanning geven? Is dit kortdurend, steeds terugkomend, of chronisch? Haptotherapie kan helpen om bewust te worden van jouw manier van omgaan met stress. Te kijken naar de kwaliteiten én nadelen van dat systeem. Zou je het anders willen? Ook daar gaan we mee oefenen.

Benieuwd? Neem dan contact met me op voor meer informatie of een eerste afspraak. Tot ziens in mijn praktijk!