TRAUMA

haptotherapie en trauma verwerking

TRAUMA

Trauma laat sporen na in je lijf en brein

Traumatische gebeurtenissen zetten zich vast in je lijf. De manier waarop je destijds reageerde op de traumatische gebeurtenis, dat heb je niet voor het kiezen. Je overlevingsinstinct neemt het over. Je vecht of vlucht, en als dat niet kan dan bevries je. Als er brand is in je huis, dan denk je niet na over welke spullen je mee wilt nemen. Nee, je instinct neemt het over en je vlucht je huis uit. Als vechten of vluchten niet werkt, bijvoorbeeld tegenover een leeuw die sneller is, of bij een volwassene die je als kind misbruikt, dan bevries je. Een sterkere vorm hier van is dissociëren. Belangrijk om te beseffen is dat je hierin geen keus had. Je instinct neemt het over en doet wat op dat moment voor jou het beste is.

Als je nu weer in een angstige situatie komt, reageer je op eenzelfde manier als destijds. Je bevriest of je vlucht weg. Achteraf schamen mensen zich hier soms voor of geven zichzelf op de kop. Dat is nergens voor nodig. Compassie met je zelf en begrip dat dit de manier is waarop je lijf geprogrammeerd is geraakt is op zijn plaats. En als je vanuit je lijf gaat herkennen welke gevoelens opkomen dan kan je weer wat regie nemen. Je kan gaan herkennen wat er gebeurd en hulpbronnen inzetten om te reguleren.

De ladder af en weer op

Je kunt het zien als een ladder. Dit beeld is bedacht door therapeute Deb Dana heeft dit beeld ontwikkeld Bovenaan de ladder ben je veilig en zit je lekker in je vel. Als het spannend wordt, ga je iets de ladder af. Je schiet in je vecht of vlucht angst reactie. Nog verder de ladder af bevries je, en nog lager kom je in een shut-down terecht. In therapie en door oefening kan je bij jezelf gaan herkennen waar je je op de ladder bevindt. En hoe je voor jezelf kunt zorgen en weer omhoog de ladder op kunt komen. Zo voel je weer dat je regie krijgt. Dat maakt dat je meer van het leven weer aandurft. Of minder overvallen wordt door angst of paniekreacties die je overspoelen.

In mijn nieuwste podcast ga ik hier over in gesprek met Catharina van Deelen. Zij is o.a. docent bij het Upledger insituut waar ik nascholing heb gevolgd over Trauma verwerking. We spreken over wat een trauma is, en hoe therapie kan helpen om in je huidige leven beter om te kunnen gaan met angstige situaties. Als je merkt dat je heftiger reageert dan waar de daadwerkelijke situatie om vraagt, dan kan dat zomaar zijn dat je lijf getriggert wordt en  refereert aan eerdere heftige ervaringen.

Je blijft vaak ook last houden van een trauma omdat het nog niet af gemaakt is. In je lijf zit nog steeds een behoefte om aan het trauma te ontkomen. Je had eigenlijk willen vechten of vluchten, maar dat kon toen niet. Die beweging wordt ook vaak in het nu nog geremd. Je komt in een onprettige situatie en je wil eigenlijk weglopen, maar je merkt dat je bevriest. Of je wil het conflict aangaan maar je bevriest. Het kan enorm helpen om die beweging die je lijf wilt maken ook daadwerkelijk te gaan afmaken. Het werkt enorm bevrijdend.

Haptonomie en traumaverwerking

In therapie gaan we samen ontdekken hoe dit voor jou werkt. Waar loop je tegen aan, hoe kan jij weer regie krijgen en dealen met situaties die angst oproepen. Wat zijn jouw hulpbronnen? En is er nog een beweging die je wilt maken en die je inhoudt? Samen kunnen we kijken hoe je weer het leven meer aan kan en lekkerder in je vel komt te zitten. We werken met je lijf en welke signalen het je in het hier en nu geeft. Zodat je weer regie krijgt.

Interesse? Neem dan contact met me op.