Emotioneel afwezige ouders

haptotherapie en familiesystemen

Emotioneel afwezige ouders

haptotherapie en familiesystemen

Ben jij opgegroeid met emotioneel afwezige ouders? Het is een wat vage term, maar wel eentje die voor flink wat hindernissen kan zorgen in je volwassen leven. Vandaar dat we samen met familiesystemen expert Els van Steijn in de materie zijn gedoken. Want sta je niet goed op jouw plek in het familiesysteem? Dan ben je behoeftig. Een baby voelt namelijk direct of een ouder een tekort heeft en gaat dan de moeder ontzorgen door geen aandacht te vragen, of juist veel als de moeder een zorgbehoefte heeft. Daardoor is de kans reëel dat je vroeger te maken hebt gehad met ingewikkelde situaties en verwarrende gevoelens. Bijvoorbeeld: ik hou van mijn ouders en toch krijg ik een mep of doe ik het nooit goed. Els geeft helderheid in deze subtiele maar beklemmende dynamiek. Klik hier voor het volledige artikel.

Als je emotioneel afwezige ouders had heeft dat invloed op hoe jij nu bent. Je wil bijvoorbeeld nog steeds alles ‘goed’ doen, om waardering te krijgen van anderen. Of je bent snel boos en geïrriteerd om maar de aandacht te krijgen, ook al is het dan op een negatieve of opstandige manier. Ook kan het van invloed zijn op je relaties. De relatie met je ouder(s) is namelijk de eerste grote belangrijke relatie in je leven en zet vaak de toon voor hoe je nu in relaties staat. Heb je een emotioneel afwezige ouder, dan ben je waarschijnlijk niet gewend om je emoties te delen. Misschien weet je niet eens zo goed meer wat je nu eigenlijk voelt. Als de ander te dichtbij komt, sluit je je af, keer je je in jezelf of trek je je terug. Je wil wel samen zijn en gezien worden, maar vind dit ook rete-spannend. Want stel je voor dat ze je afwijzen? Het is moeilijk om er toch voor open te staan. Je beschermt jezelf tegen die afwijzing door je terug te trekken. Maar daardoor hou je ook in stand dat je minder gezien wordt, en eenzaam blijft, ook al ben je samen in een relatie.

In haptotherapie kijken we vooral naar het hier en nu. Waar heb je nù last van. Wat remt je? Wat zou je willen? Daar gaan we mee aan de slag. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met me op!