Verbinden met pijn of last

Omgaan met last, verbinden met de pijn in haptotherapie

Verbinden met pijn of last

Opeens viel het kwartje. O, ik kan dus ook verbinden met de pijn! Al doende ervaart Inge dat daarmee de pijn minder wordt. Even later zegt ze: dat is eigenlijk precies als het delen van je pijn met een ander. Een ander vertellen over je last, pijn of verdriet. Dat maakt het ook lichter. Er komt wat lucht bij. Mooi dat ze zo het verband kan leggen.

Naar de pijn toe

Mensen gaan op een verschillende manier om met pijn. Als iets pijn doet blijf je hier het liefst van weg. Je trekt je terug in je lijf naar andere plekken, om de pijn maar niet zo te voelen. Maar in therapie laat ik ze ervaren en voelen dat de pijn ook kan verzachten, juist als je er naar toe voelt en verbinding mee maakt. Een bijzondere ervaring, en o.a. heel nuttig in de zwangerschapsbegeleiding šŸ˜‰

Delen van je last

Zo is het ook met het kunnen delen van je last. Je kunt het wegdrukken, doorgaan, volhouden, net doen alsof het er niet is. Maar ondertussen wordt het groter en gaat zich vastzetten in je lijf. Je onderdrukt het en stopt het weg, maar gaat daarmee ook een deel van jezelf uit de weg. Het leven wordt vlakker. Of je wordt op onverwachtse momenten geconfronteerd met heftige reacties omdat het raakt aan de pijn.

Het kunnen praten over je last helpt vaak al om er lucht bij te laten. Je kan het vergelijken met wandelen met een vriendin waarin je even al je sores en irritaties kwijt kan. Dat lucht op. De situatie zelf is niet meteen anders of opgelost, maar je bent het wel even kwijt. En soms komt er daarmee ook ruimte om er van een andere kant naar te kijken. Of een oplossing te zien die je eerder niet zag.

Zo ook met het onderdrukken van ‘vervelende’ emoties. Rouw, pijn, verdriet, angst. Er is moed voor nodig om het aan te gaan. Maar het maakt het leven ook weer voller.

Concreet voorbeeld van fysieke last

Een mooi voorbeeld vond ik dit verhaal over de voeten van Maria. Het beschrijft mooi het fenomeen van verbinden met de last en ons vermogen om ons lichaamsschema uit te breiden. En wat het je kan opleveren om het aan te gaan in plaats van er van weg te blijven. Zeker het lezen waard!

 

Benieuwd wat haptotherapie hierin voor jou kan betekenen? Neem dan contact met me op of kijk hier voor meer informatie.