Hoe ziet jouw relatie er uit?

haptotherapie relatietherapie

Hoe ziet jouw relatie er uit?

Hoe is de relatie tussen deze twee vogels? Dat is de vraag die bij mij opkwam toen ik deze mooie foto zag. Wie heeft het hier voor het zeggen? Wie heeft de ‘macht’? Mijn eerste indruk is de vogel rechts. Hij zit hoger en kijkt met een priemende blik naar de andere vogel. Borst wat opgericht. Houdt hem scherp in de gaten. Althans, dat is mijn interpretatie. Het kan zijn dat jij het totaal anders ziet! De andere vogel zit wat in elkaar gedoken (nek wat in, borst meer ingezakt) en kijkt opzij. Maar: hij is wel dikker! Komt dus wel aan genoeg eten? Heerlijk hoe je kan associeren en interpreteren bij zo’n foto. Maar we weten natuurlijk niet hoe het echt tussen deze twee zit. Pas als je ze bij herhaling hetzelfde ziet doen, kan je een patroon gaan herkennen.

In relaties draait het vaak om ‘macht’. Wie heeft het voor het zeggen. Wie bepaalt hoe het gaat. Het interessante is dat hier er altijd twee (of meer) voor zijn. De een doet iets, de ander doet er ook iets in. Het is niet zo dat alleen degene die de ‘macht’ heeft dit bepaalt. Ook de ander, die meer volgt of meebeweegt, houdt het patroon in stand, al is dit vaak minder zichtbaar. Het draait altijd om interactie.

Machtsstrijd is misschien een groot woord hiervoor. Het gaat niet altijd heel zichtbaar of hoorbaar. Het zit hem vaak in subtiele dingen. Wie neemt het voortouw, wie komt als eerste in beweging, wie volgt. Wie trekt zijn eigen plan en wie stemt af op de ander. Dat laatste gaat trouwens ook over verbinding vs isoleren. Ook een thema in relaties.

En wat in het begin van een relatie fijn en makkelijk leek, wordt later soms juist een probleem. In het begin vind je het misschien fijn dat de ander ‘zo lekker duidelijk is’ en jij kan volgen, of dat de ander zo goed luistert en meebeweegt op wat jij zegt of doet. Maar wat in het begin een ander zo aantrekkelijk maakt, kan later juist gaan storen. Elke kwaliteit kan namelijk ook een valkuil zijn. Er komen verwijten als: ‘wees nou eens duidelijk in wat je wil’, of ‘je luistert nooit naar me’.

 

Herkenbaar? In relatietherapie wordt de dynamiek in een relatie (stellen, maar ook bijvoorbeeld ouder-kind relaties, of werkrelaties) duidelijk. Door middel van gesprek en vooral ook oefeningen wordt het heel zichtbaar wat er in de relatie gebeurd. Vaak zo herkenbaar in het dagelijkse leven! En als het zichtbaar is gemaakt, komt er meer begrip én -waar wenselijk- de keuze om het ook anders te doen.

Meer weten? Neem dan contact met me op!

(Met dank aan Celia Groenewegen voor de mooie foto!)