Op de bal

Op de bal

Wat doet zo’n bal toch veel! Ook in de opleiding heeft de bal mij zoveel inzicht gegeven! Hij fungeerde als grote spiegel voor hoe ik omga met doelen en angsten. Ik móet op die bal zitten. Het móet me ‘lukken’. En ik bleef het maar proberen (volhouden, doorzetten), telkens op dezelfde manier. (Hoezo flexibel? Wel eigenwijs!).

Ook mijn klanten gaan er op verschillende manieren mee om. Je kunt gelijk waarnemen hoe iemand de bal benut om zijn doel te bereiken of dat de bal een obstakel is. Je patronen worden goed zichtbaar. ‘Dit lukt mij nooit!’ ‘Als ik naar achteren val kom ik keihard met mijn hoofd op de grond’. Je wilt de bal onder controle houden en je gaat de strijd aan met de bal. Dat kan op verschillende manieren: aanvallen (‘rotbal’), weglopen (‘dit wordt niks’) of stil verzet (weinig beweging, veel gedachten, hoge spierspanning en meestal geen verbale uitdrukkingen).

Het vermogen van je lijf is groter dan je denkt. Zodra je merkt dat het niet werkt zoals je het aanpakt, ga dan wat anders doen! Wat, en hoe, dat ga ik hier uiteraard niet verklappen. Dat mag je zelf komen ervaren!