Therapeut Hannah Cuppen: ‘Pech in de liefde bestaat niet’

verlating- en bindingsangst

Therapeut Hannah Cuppen: ‘Pech in de liefde bestaat niet’

Nooit eerder waren er zo veel alleenstaanden in Nederland: 22 procent van de volwassenen leeft zonder partner, blijkt uit cijfers van het CBS. Natuurlijk zijn er happy singles, maar volgens Hannah Cuppen, therapeut en auteur van het boek Liefdesbang, saboteren veel mensen de liefde zonder dat ze het zelf doorhebben.

Ze gaat hierbij uit van de hechtingstheorie. Wanneer je de eerste paar jaar van je leven de aandacht en liefde krijgt die je nodig hebt, ontwikkel je je op een ‘veilige gehechte’ manier. Dit betekent dat je intimiteit durft aan te gaan, maar ook dat je je niet te afhankelijk opstelt van de ander. Helaas verloopt het niet bij iedereen zo. Bijvoorbeeld omdat je ouders emotioneel onbereikbaar waren en je niet de aandacht hebben gegeven die je nodig had of omdat ze juist boven op je zaten en je niet de ruimte kreeg om zelf de omgeving te verkennen. Soms gaat het zelfs een generatie terug en geven je ouders hun eigen trauma’s door. Als kind ontwikkel je hierdoor onbewuste overlevingsstrategieën. Wanneer je volwassen bent, kunnen die zich in je liefdesleven manifesteren in de vorm van verlatingsangst of bindingsangst.

verlatingsangst en bindingsangst

Mensen met verlatingsangst hebben de neiging zich aan de ander vast te klampen, terwijl mensen met bindingsangst emotionele nabijheid het liefst mijden. Ironisch genoeg trekken deze twee types elkaar aan en belanden ze in een patroon van aantrekken en afstoten. De persoon met bindingsangst is namelijk bang voor intimiteit, maar verlangt hier diep vanbinnen ook naar.

Degene met verlatingsangst daarentegen heeft een diep verlangen om zich te verbinden, maar is hier tegelijkertijd bang voor. Hij of zij is zich echter vaak niet bewust van die angst en trekt daardoor ’toevallig’ steeds niet-beschikbare partners aan. Zo dansen beiden partners om elkaar heen en komt het nooit tot een gelukkige relatie.

Verlatings- en bindingsangst is niet alleen een probleem bij singles, het komt ook voor binnen relaties en huwelijken.

 

Wil je hier meer over weten? Lees dan het volledige artikel in nu.nl, of lees het boek Liefdesbang van Hannah Cuppen