Welke kleuren laten jou stralen?

Welke kleuren laten jou stralen?

Weer zo’n geweldige foto van Celia Groenewege. Vaak inspireren haar foto’s mij en roepen associaties op met de haptotherapie. Zoals deze. De kleuren zijn zo prachtig, en krachtig! Er zijn donkere en lichtere kleuren. Kleuren die er uitspringen, en kleuren die wat minder belicht zijn. Zo is het ook bij de mens. Iedereen heeft een heel palet aan kleuren in huis. Sommige kleuren laat je duidelijk zien, andere hou je wat verborgen of ben je verleerd.

Zo ook met de eigenschappen die je zo ‘eigen’ zijn. Soms wil je er van af; wil je het anders. Of ben je er niet meer zo van bewust waar je goed in bent, omdat het voor jou ‘normaal’ is. Binnen de haptotherapie wordt je weer bewust van je kwaliteiten. Wat maakt jou nou tot wie je bent. Waar ben je goed in? Waar kan je trots op zijn. In plaats van ze te willen wegdoen, kan je ze ook gebruiken én er iets anders naast zetten. Zodat je een keuze hebt in hoe je handelt, hoe je denkt en doet.

Eindelijk boos in haptotherapie

Laatst had ik een klant die ontdekte dat ze eigenlijk ontzettend boos is. Ze hield zich steeds in. Hield zich letterlijk vast en tegen. Ze voelde nauwelijks meer iets van haar lijf. Ze was bang voor haar enorme boosheid. We hebben nog wel eventjes te gaan voordat ze haar boosheid ook als een kwaliteit kan zien. Als een kracht die haar mooi maakt. Haar passie geeft. Haar doelgericht en duidelijk maakt. Eerst zullen we stapje voor stapje die boosheid gaan ontdekken. Wat is het ergste dat er kan gebeuren (in onze oefenruimte) als je hem helemaal los laat? Hoe kan je doseren. Hoe kan je in dit alles bij jezelf blijven. Totdat ze haar boosheid heeft geaccepteerd en toegestaan. Tot ze het ook mág voelen in haar lijf. Gaandeweg zal ze manieren vinden die bij haar passen om haar boosheid te uiten en – hopelijk – ook te gaan zien als een kracht. Ik vind het ontzettend gaaf dat ik binnen de haptotherapie sessies hier getuige van mag zijn en hierin bij haar kan zijn. Dat ze het vertrouwen en de ruimte voelt om haar boosheid (en de angst en verdriet dat er bij komt kijken) te laten zien, hoe spannend ook.

Zelfs angst is een kwaliteit

In onze maatschappij wordt het vaak als iets negatiefs gezien. Helaas. Terwijl heel veel wat mensen doen vanuit angst wordt in gegeven. B.v. alles onder controle willen houden, moeite hebben met delegeren, perfectionisme, nog even je best doen voor het examen, links- en rechts kijken voordat je de straat over steekt. Zonder angst zouden we niet lang leven. Angst is dus ook een kwaliteit. Het maakt dat je je werk goed doet, dat je dingen overdenkt, eerst denkt en dan pas doet, dat je strijd voor wat jij belangrijk vind. Of even afwacht en kijkt wat er gebeurd, waar anderen als een ‘kip zonder kop’ alle kanten op vliegen.

Welke kleuren maken jou tot wie je bent? Welke kwaliteiten heb je allemaal? Samen kunnen we ze onderzoeken en ontdekken. Je ze ook echt als kwaliteit laten voelen. Je weer in je kracht zetten.