Zo kan je emotionele pijn beter dragen

met haptotherapie emotionele pijn dragen

Zo kan je emotionele pijn beter dragen

met haptotherapie emotionele pijn dragen

 

Wat doe jij als je schaamte, angst, boosheid, gevoelens van rouw of vergelijkbare emoties voelt? De kans is groot dat je instinctief iets zoekt om je af te leiden, zodat je de pijn niet hoeft te voelen.

 

Heel menselijk en heel effectief: zodra je iets gaat doen om je beter te voelen, gá je je vaak ook echt beter voelen. Voor even dan. Op de lange termijn is het ontwijken van ongewenste emoties helemaal niet zo’n goed idee.

Holistisch psychiater Kelly Brogan is voorstander van het ‘zijn’ met je gevoelens. Net zolang tot je op het punt komt dat je jezelf en je emoties begrijpt en accepteert. Als je op een constructieve manier door pijn gaat, het helemaal doorvoelt, brengt dat je dichter bij je wie je diep van binnen bent. In een interview met Goop legt Brogan uit hoe je beter kunt leren omgaan met emotionele pijn.

Volgens Brogan roepen emoties als schaamte en rouw – van onszelf, maar ook van anderen – vooral angst op. We weten simpelweg niet hoe we ermee om moeten gaan, omdat onze cultuur er geen context voor biedt. We hebben het bijvoorbeeld vaak over ‘negatieve gevoelens’, terwijl het beter zou zijn onszelf toe te staan om iets te voelen zonder het meteen als goed of fout te bestempelen.

Pijn doorleven en verwerken gaat niet alleen om sterker worden en meer aankunnen. Het gaat vooral om wat je aan de andere kant van die emoties vindt, als je er echt doorheen gaat en de gevoelens toestaat er te zijn: je authentieke zelf. Het gevoel en de wetenschap dat het oké is om jezelf te zijn, op wat voor manier en met welke gevoelens dan ook.

Met compassie en begrip bekijken we binnen de haptotherapie sessies je gevoelens. We ontwijken ze niet maar stapje voor stapje raken we ze aan. Zodat je ze langzaam durft te aanschouwen en aan de andere kant van de pijn komt. Waar ruimte ontstaat en er lucht bij komt. Waar je dat wat je hebt meegemaakt op de een of andere manier een plek kunt geven.

Door middel van aanraken voelen we ook waar de pijn of angst zich heeft vastgezet in ons lijf. Het keel-, borst- en buikgebied trekken vaak samen als we angst voelen. Pijn, angst en/of verdriet door traumatische ervaringen zetten zich ook vaak vast in de organen in de buik. Door ze aan te raken komt hier ruimte en beweging in. Blokkades worden opgeheven, waarbij emoties vrij komen. Je lijf voelt weer meer als één geheel. Het ‘stroomt’ meer en je voelt je vitaler.