Corona zet alles op scherp – ook je relatie

irritaties in je relatie nemen toe in tijden van Corona

Corona zet alles op scherp – ook je relatie

Je patroon versterkt

Tja, ondertussen lijken we er wel enigszins aan gewend: dat hele Corona gebeuren. In mijn praktijk blijkt echter dat het veel dingen op scherp zet. Als het van nature dichtbij ligt om je wat ‘down’ te voelen, dan wordt dat in deze tijd versterkt. Ben je van nature meer positief en ondernemend, dan borrel je van nieuwe ideeën en zie je allemaal nieuwe mogelijkheden om in deze tijd toch verbinding te houden met je vrienden, collega’s of klanten.

Vuur in de relatie of relatie onder vuur?

Zo ook in relaties. Stellen zijn nu vaker samen thuis. Als je beiden thuis moet werken, zit je 24 uur per dag op elkaars lip. Kleine irritaties die er voorheen misschien ook wel waren, komen nu veel duidelijker aan het licht. Je kan er bijna niet meer omheen. Je moet het wel samen oplossen om weer verder te kunnen. Lukt dat niet, dan escaleert het. Zou me niet verbazen als het aantal scheidingen drastisch toeneemt na alle spanning en focus op elkaar. Tegelijk is het ook een hele mooie kans. Nu je letterlijk niet meer weg kan lopen voor wat er tussen jullie gaande is, kan je ook de andere kant op: erbij blijven en bespreekbaar maken wat er met je gebeurt. Aangeven wat iets met je doet. Liefst zonder de ander de schuld te geven… Daar is wel moed voor nodig.

Onder druk wordt alles vloeibaar. Zonder de druk (van Corona, van op elkaars lip zitten, van…) kan je prima doen wat je altijd al deed. Niets aan het handje. Maar als de druk groter wordt, of als er vaak genoeg crisis is, dan komt er beweging. Er moet wel iets gebeuren, want zo gaat het niet langer.

Haptonomische relatietherapie

Wil je samen sterker uit deze periode komen? Relatietherapie kan helpen. In de haptonomische relatietherapie kijken we heel feitelijk hoe de interactie tussen jullie verloopt. In het gesprek, maar ook in ervaringsoefeningen wordt zichtbaar hoe jullie gewend zijn te doen. Ieder met zijn eigen stijl van communiceren, van gevoelens, van gedachten, van bewegen. Met deze inzichten komt er meer begrip. Begrip voor elkaars gevoelens, drijfveren, verlangens, behoeftes, manier van doen. En je krijgt een keuze: blijf ik doen wat ik altijd deed, of ga ik het anders doen. Samen kijken en oefenen we hoe dat ‘anders doen’ er uit ziet. Je relatie verdiept en versterkt.

Voor meer informatie zie Relatietherapie