Ervaringsoefeningen in haptotherapie

materialen die we gebruiken bij ervaringsoefeningen in haptotherapie

Ervaringsoefeningen in haptotherapie

Tijdens een haptotherapie sessie wordt naast het voeren van gesprekken en de aanraking op de bank, ook gewerkt met ervaringsoefeningen.
Voor die ervaringsoefeningen worden soms hulpmiddelen gebruikt. Zo zal je in veel haptotherapiepraktijken wel een balansmat/balansplank, een tol, skippybal, touw en/of ballen vinden. Met elk van de hulpmiddelen kunnen oefeningen gedaan worden die jou laten voelen hoe jij in het leven staat, hoe jij je beweegt, wat je automatische reacties zijn op bv druk of stress, hoe je je beweegt binnen een relatie, hoe je je voelt mbt afstand of nabijheid, of hoe je balans houdt (of niet).
De kracht van deze oefeningen zit hem in het feit dat in de praktijkkamer precies gebeurt wat er in het dagelijks leven ook gebeurt. Daardoor kan je heel direct, gericht en efficient werken aan jouw gedragingen, bewegingen en patronen.
Door deze oefeningen te doen en zo heel bewust te ervaren hoe jij innerlijk en uiterlijk in het dagelijks leven beweegt, krijg je de gelegenheid te reflecteren en te voelen of dit nog wel is wat bij je past. En mocht dat nou niet zo zijn, dan kan je in alle veiligheid een andere beweging uitproberen of oefenen.
Eén van de oefeningen die ik gebruik is het zitten op een bal. Vaak is dat al best spannend. Wat je in deze oefening vaak tegenkomt is de verwachting van mensen (‘ik kan dat niet’, of ‘de bal moet stil liggen’ etc) en hoe ze door deze verwachtingen zichzelf klemzetten. Blijf je herhalen wat je doet, of zet je wat anders in? Wat is je doel? Waar ben je bang voor? Vraag je hulp of probeer je het in je eentje op te lossen? Etc, etc.
Uitdaging voor mij als haptotherapeut is om bij elke ervaringsoefening weer met een open blik te kijken. Nieuwsgierig te zijn naar wat er gebeurd. Waarnemen, en die waarnemingen benoemen. Niet alleen die dingen te zien of doen die ik zou verwachten. In die verwondering schuilt voor mij juist de schoonheid van dit vak. En het is vaak zó herkenbaar voor de klant als ze bewust worden wat ze in de ervaringsoefening doen. Mooi!
Interessant? Kijk voor meer informatie op Haptotherapie | Rotterdam