Waarom een gezonde relatie begint bij kunnen ontvangen

haptotherapie: geven en ontvangen in een relatie

Waarom een gezonde relatie begint bij kunnen ontvangen

Wat vind jij lastiger? Geven? Of ontvangen?

Veel van mijn klanten zijn erg op de omgeving gericht. Ze willen graag voor anderen zorgen, er voor hen zijn, luisteren, problemen oplossen. Vaak komt dit voort omdat ze ten diepste aardig gevonden willen worden. Soms gaat het zo ver dat ze niet meer weten (of voelen) wat ze zelf willen. Dit weer voelen, en uitspreken is wat ze graag willen leren. Ruimte innemen voor wat voor hen belangrijk is, bij jezelf stevig voelen wat voor jouw belangrijk is en daar voor gaan staan.

Mensen die zo gewend zijn om te geven, vinden het vaak moeilijk om te ontvangen. Want dan gaat het opeens over henzelf. Staan zij in het middelpunt van de belangstelling. Zijn ze anderen tot last.

Hoezo LAST?? Veel mensen vinden geven makkelijker dan ontvangen! Maar pas als je ook durft en (van jezelf) mag ontvangen is er sprake van een relatie die meer diepgang heeft. Waar er meer ruimte en respect is voor wat een ieder nodig heeft en hoe je bent.

Familiesystemen-expert Els van Steijn zegt het mooi: Ontvangen is het vermogen alles te ontvangen wat er is. Dus zowel het mooie, het minder mooie inclusief alles waar je zo naar verlangt en niet krijgt. De kunst is om alles te ontvangen wat er is, dan gaat het niet doorwerken als een stinkende wond. Je laat altijd bij de ander wat van de ander is; die nare opmerking, dat agressieve gedrag, die verslaving etc. Je mag vanzelfsprekend altijd feedback geven op het gedrag van een ander en indien nodig grenzen stellen. De verantwoordelijkheid voor het gedrag van de ander laat je bij hem of haar. Wel ben je zelf altijd verantwoordelijk hoe je omgaat met hetgeen je ongewenst in je schoenen geworpen krijgt. Je voelt je wellicht gekwetst, eenzaam, klein of niet gezien. Die gevoelens zijn van jou en die heb je te verwerken in plaats van weg te stoppen. Anders ettert een moeilijke situatie (te) lang door.

 

Ontvangen is moeilijk

Vind je het ook zo lastig om ontspannen op de bank te blijven zitten terwijl je partner druk bezig is om het huis op te ruimen? Waarom zou je dit niet gewoon kunnen ontvangen? En bij hem of haar laten dat hij daar blijkbaar nu tijd, zin of behoefte aan heeft om dit te doen? Dat hij of zij het misschien wel fijn vind om dit te doen zodat jij even kan ontspannen en niets hoeft. Maar 9 van de 10 keer voel je je schuldig. Els vertelt in haar artikel hoe dit komt.

Ook is het moeilijk iemand in zijn geheel te ontvangen. Niet alleen de leuke kanten, maar ook de verlangens en behoeften die jij van de ander hebt, maar die hij of zij niet kan geven. Zolang je dit bij de ander blijft zoeken, is er geen tevredenheid. Je kan alleen zelf hier iets in doen.

Binnen de haptotherapie onderzoeken we hoe dit voor jou werkt. Hoe kan jij ontvangen? Hoe kan jij voelen wat jij wil en hiervoor ruimte gaan innemen? In hoeverre durf jij anderen tot last te zijn?