Grote jongens huilen niet?

grote jongens huilen (niet?)

Grote jongens huilen niet?

Ik liep gisteren naar de supermarkt om wat boodschappen te halen. Een klein jongetje liep me, half rennend, tegemoet, struikelde en viel. Zijn moeder en oma (?) liepen er een stukje verderop achter. Zijn moeder riep: “Grote jongens huilen niet. Gewoon opstaan!”. Zijn oma herhaalde de boodschap: “Grote mannen huilen niet!”.

Mijn hart ging uit naar het jongetje. Hij zal een jaar of vijf zijn. En dan krijg je deze boodschap mee. Natuurlijk is het goed om te leren doorgaan na een tegenslag. Het is niet mijn bedoeling dat je bij elke tegenslag helemaal uit het veld geslagen bent en daar in blijft ‘hangen’. Maar hoezo, jongens huilen niet?! Ten eerste denk ik dat het haast een automatische fysieke reactie is als je opeens voorover valt en met je neus op de grond ligt. De schik dat je daar opeens ligt. Moet je je eens voorstellen als volwassene. Je struikelt, valt en ligt daar opeens. De tranen springen dan automatisch in je ogen, toch?

En daarnaast, waarom zouden jongens niet mogen huilen? En zou dit anders zijn als het een meisje was geweest? Moeten jongens, nu nog, meekrijgen dat ze altijd maar groot en sterk moeten zijn? Zich niet verdrietig of angstig mogen voelen? Tot wat voor robot-achtige wezens maakt het ze?

Natuurlijk heeft ieder zo zijn eigen normen en waarden. En die geef je, al dan niet bewust, mee aan je kinderen. En soms is het ook zoeken naar balans. Als ze geen zin hebben ergens in bijvoorbeeld. Moet je dan doorzetten en ze leren dat je dan maar ‘zin moet maken?’, of soms ook dingen moet doen omdat ze nou eenmaal moeten? Of is dit de voorbode van toekomstige burn-outs? Omdat je geleerd hebt altijd maar door te gaan, ook al ben je moe of doe je dingen waar je geen zin in hebt, niet bij je passen en alleen maar energie kosten. Blijft lastig vind ik.

 

Maar in ieder geval, wat mij betreft: wat emoties tonen maakt het leven vitaler, levendiger en leuker.  Je doet recht aan wat je voelt en neemt jezelf (en anderen) serieus. Dus jongens en mannen: je mag verdrietig of bang zijn. Je mag je tranen laten zien. Je mag laten zien dat je geraakt bent. Echt grote mannen doen dat.